Orofaciale fysiotherapie

Coöperatie Fysiotherapeuten Zeeuws Vlaanderen

Orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie.
De Orofaciaal Fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij: gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist of medisch specialist, zoals een KNO-arts, kaakchirurg en neuroloog.

De Orofaciaal Fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuw-aandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. De Orofaciaal Fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio. Met onderstaande klachten kunt u bij de Orofaciaal Fysiotherapeut terecht

Kaakklachten
Klemmen van de kaak en tandenknarsen
Pijn in het gelaat, kaak of hoofd
Aangezichtsverlamming
Duizeligheid
Nek- en schouderklachten
Hoofdpijnklachten
Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren
Orofaciale fysiotherapie is sinds 1 januari 2011 een verbijzondering binnen de fysiotherapie. 5 geregistreerde orofaciaal fysiotherapeuten in Zeeland hebben onlangs het Zeeuws Orofaciaal Netwerk ( Z.O.N.) opgericht. Naast de 5 orofaciaal fysiotherapeuten maken ook 2 tandarts-gnathologen deel uit van het netwerk.
Meer info:
Oostburg, Paramedisch Centrum
Sluiskil, Praktijk voor fysiotherapie Matthijssen